#2 VEDOMÝ ŽIVOT: LOKÁLNE STRAVOVANIE

Vytvorili sme globálnu ekonomiku. Svet je prepojený všetkými smermi a na všetkých úrovniach. A patrične to využívame. Problém však je, že sme toto globálne prepojenie začali zneužívať. 

Je krásne mať v januári čerstvé paradajky zo Španielska. Čo na tom, že nikdy nevideli pôdu ani slnko. Že boli odtrhnuté ešte zelené, aby prežili 3000 km cestu kamiónom a potom dozreli niekde v sklade. Že ich pestujú novodobí africkí otroci vo fóliovníkoch, ktoré pokrývajú už 450 štvorcových kilometrov a menia tak aj miestnu klímu. Že nevoňajú a nechutia ako paradajky a nemajú žiadnu výživovú hodnotu, no zato majú poriadnu uhlíkovú stopu.
A prečo si nedopriať zázračne zdravé avokádo, ktoré nemôže chýbať na žiadnom vegánskom tanieri na instagrame? No a čo, že kvôli obrovskému nárastu dopytu z Európy a USA začali farmári v Mexiku nelegálne klčovať lesy a už nepestujú nič iné, len avokádo na vývoz?

Zabudli sme na jednu vec. Všetko je so všetkým prepojené. Len ľudia sa už úplne odpojili od prírody.

Čo s tým teda?

1. Začni nakupovať na trhu alebo v malom zelovoci od lokálnych farmárov, prípadne si predplať bedničkový systém.
2. Obzri sa po lokálnom farmárovi či výrobcovi potravín v tvojom okolí. Môžeš začať na mape Lokálny trh.
3. Obmedzuj citrusy, banány, avokádo, quinou, chia a všetko, čo cestuje za tebou cez pol sveta.
4. Stravuj sa čo najviac sezónne. Nie si Maruška, tak nehľadaj v januári jahody v obchode 
5. Opäť objav pohánku, pšeno, dvojzrnku, šošovicu, cícer, mak, konopné a ľanové semiačka atď. Naše lokálne plodiny sú predsa tiež chutné a výživné. Nič viac naše telá nepotrebujú. 
6. Nauč sa klíčiť semiačka. Sú bohatým zdrojom vitamínov v zime. Stačí ti k tomu zaváracia fľaša a voda.
.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *