Ovocná koža

OVOCNÁ KOŽA
Keď som tento pojem počula prvý krát, spomenula som si na Mlčanie jahniat  Našťastie to s tým nemá nič spoločné… Je to totiž úžasný spôsob ako spracovať prebytky z ovocného sadu.

Priznám sa – som od prírody dosť lenivá. Hlavne čo sa týka domácich prác. Ale zároveň neznášam plytvanie. A tak som na jeseň začala poctivo piecť jablkové koláče a sušiť jabĺčka, len aby som zabránila ich zhnitiu. Ale moc ma to nebavilo. Hlavne to sušenie. Očistiť jabĺčka, nakrájať ich na rovnako tenké plátky a rovnomerne rozložiť na plech… no nič pre mňa. No potom som objavila ovocnú kožu!

Jabĺčka alebo akékoľvek iné ovocie zbavíte kôstiek, nakrájate len tak ledabolo a hodíte do mixéra. Môžete pridať napríklad aj škoricu alebo bylinky, proste čokoľvek čo máte radi. Potom už len vylejete masu na plech, urovnáte a sušíte ako štandardné ovocie. Ja to dávam do teplovzdušnej trúby na 80-90 stupňov a nechávam jemne pootvorené dvierka (strčím do nich varechu).

Doba sušenia závisí od druhu ovocia. Vo všeobecnosti čím je masa hustejšia, tým kratší čas stačí. Napríklad mix jablko a broskyňa som sušila približne štyri hodiny. Tie redšie masy vraj môžu trvať aj 8 hodín. V podstate je to hotové, keď to už nie je lepkavé, ale je to ešte stále pružné. Proste keď to vyzerá ako koža 🙂

Kožu necháme úplne vychladnúť a pomaly ju začneme odlupovať z papiera na pečenie. Potom ju narežeme alebo len tak natrháme na kúsky. Prípadne si môžeme pripraviť aj ovocné “tyčinky” zošúlaním tenkých pásikov. Papier by mal ostať v super stave, takže si ho môžete odložiť na ďalšie použitie.

Ovocnú kožu môžete skladovať v klasickom zaváraninovom pohári a mala by vydržať aspoň tri mesiace. Ešte som to však nemala možnosť otestovať pri našej spotrebe 🙂

.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *