Štandardne si ráno dávame ovsenú kašu s mixom orieškov a semiačok a s nejakým ovocím (ideálne z vlastnej záhradky). Ale nedeľné ráno si väčšinou žiada niečo chrumkavé Müsli sa však vždy predáva balené v plaste a keď je náhodou na váhu, tak býva na môj vkus príliš drahé. Pri našej žravosti by to peňaženka rozdýchavala len ťažko
A tak si chrumkavú granolu radšej vyrábame sami. Veď je to úúúplne jednoduché!
Všetko zmiešate na plechu a dáte zapiecť cca na 30 minút na 160 stupňov.
Hotovo!
.
Náš mix vyzerá väčšinou takto:
- 300g jemných ovsených vločiek
- nasekané orechy, lieskovce, mandle (kľudne kombinuj)
- 5 cl sladidla (javorový sirup, agáve sirup, med, melasa a pod.), prípadne viac ak máš rád/a viac sladké
- 5 cl olivového oleja (môžeš skúsiť aj kokosový či makový – výsledná chuť je potom iná)
- škorica prípadne muškátový oriešok alebo perníkové korenie
- štipka soli
- sušené hrozienka či brusnice
- čokoláda
Do pekáča nasypem vločky s orechmi (ak nemáš kameninový pekáč, tak použi plech s papierom na pečenie). Pridám škoricu a štipku soli a dobre premiešam. V miske si vyšľahám tekuté ingrediencie (olej a sladidlo), aby sa riadne spojili. Môžeš pridať aj trošku vody, ak je to príliš husté. Túto zmes nalejem na ovsené vločky, poriadne premiešam a na pekáči vytvorím súvislú vrstvu (trošku zatlačím varechou). Dám piecť na 160 stupňov na 20 minút. Potom skontrolujem, trošku premiešam a vrátim na ďalších 10 minút. Pekáč vyberiem a primiešam sušené ovocie. Ak chceš pridať aj kúsky čokolády, tak nechaj granolu trošku vychladnúť, aby sa ti čokoláda neroztopila.
Granola začne byť chrumkavá až po úplnom vychladnutí. Potom ju skladujem v zatvárateľnej sklenenej dóze.
Môžeš ju použiť ako raňajky s mliekom, do jogurtu, ako snack na cestu, alebo aj ako posýpku na koláč.
Skúste si to, je to fakt mňamka
Ale POZOR !! Závislosť takmer zaručená !!
.
.