Domáce müsli (chrumkavá granola)

Štandardne si ráno dávame ovsenú kašu s mixom orieškov a semiačok a s nejakým ovocím (ideálne z vlastnej záhradky). Ale nedeľné ráno si väčšinou žiada niečo chrumkavé  Müsli sa však vždy predáva balené v plaste a keď je náhodou na váhu, tak býva na môj vkus príliš drahé. Pri našej žravosti by to peňaženka rozdýchavala len ťažko 

A tak si chrumkavú granolu radšej vyrábame sami. Veď je to úúúplne jednoduché!

Všetko zmiešate na plechu a dáte zapiecť cca na 30 minút na 160 stupňov.

Hotovo!

.

Náš mix vyzerá väčšinou takto:

  • 300g jemných ovsených vločiek
  • nasekané orechy, lieskovce, mandle (kľudne kombinuj)
  • 5 cl sladidla (javorový sirup, agáve sirup, med, melasa a pod.), prípadne viac ak máš rád/a viac sladké
  • 5 cl olivového oleja (môžeš skúsiť aj kokosový či makový – výsledná chuť je potom iná)
  • škorica prípadne muškátový oriešok alebo perníkové korenie
  • štipka soli
  • sušené hrozienka či brusnice 
  • čokoláda

Do pekáča nasypem vločky s orechmi (ak nemáš kameninový pekáč, tak použi plech s papierom na pečenie). Pridám škoricu a štipku soli a dobre premiešam. V miske si vyšľahám tekuté ingrediencie (olej a sladidlo), aby sa riadne spojili. Môžeš pridať aj trošku vody, ak je to príliš husté. Túto zmes nalejem na ovsené vločky, poriadne premiešam a na pekáči vytvorím súvislú vrstvu (trošku zatlačím varechou). Dám piecť na 160 stupňov na 20 minút. Potom skontrolujem, trošku premiešam a vrátim na ďalších 10 minút. Pekáč vyberiem a primiešam sušené ovocie. Ak chceš pridať aj kúsky čokolády, tak nechaj granolu trošku vychladnúť, aby sa ti čokoláda neroztopila.

Granola začne byť chrumkavá až po úplnom vychladnutí. Potom ju skladujem v zatvárateľnej sklenenej dóze.

Môžeš ju použiť ako raňajky s mliekom, do jogurtu, ako snack na cestu, alebo aj ako posýpku na koláč.

Skúste si to, je to fakt mňamka 

Ale POZOR !! Závislosť takmer zaručená !!

 

.

.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *