Tretina všetkých vyrobených potravín končí v koši. Len tak. Akoby sme odchádzali zo supermarketu s tromi taškami plnými jedla a jednu by sme pred domom hodili rovno do kontajnera. Nevyhadzujeme len naše peniaze. V pozadí je obrovské neviditeľné plytvanie zdrojmi. Vyčerpaná pôda, vysychajúca voda, minutá elektrická energia a zbytočne vynaložená tvrdá práca človeka. A nebodaj pesticídy a herbicídy. Navyše takýto potravinový “odpad” vytvára na skládke metán. A toto všetko má za následok zbytočné urýchľovanie globálneho otepľovania 🌎
Ak by potravinový odpad bol krajinou, bol by tretím najväčším emitentom skleníkových plynov, hneď po Číne a USA. Preto je aj jedným z cieľov udržateľného rozvoja OSN znížiť množstvo potravinového odpadu do roku 2030 na polovicu.
A vieš kto plytvá najviac? My! Až 42% potravinového odpadu majú na svedomí domácnosti!
.
Čo s tým môžeš urobiť už dnes?
- Vždy kupuj len toľko, čo spotrebuješ. Radšej urob viac malých nákupov počas týždňa.
- Nakupuj sýty a so zoznamom
- Nauč sa správne skladovať potraviny, hlavne ovocie a zeleninu.
- Udržuj si prehľad o zásobách. Pomôcť môže aj krabica v chladničke na tie potraviny, ktoré treba čo najskôr spotrebovať. Takto ich máš vždy na očiach.
- Nauč sa rozlišovať dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti (ako cestoviny, strukoviny, ryža) sa dajú ešte dlho dlho v pohode konzumovať. Naproti tomu dátum spotreby býva na čerstvých mliečnych a mäsových produktoch a tu sa naozaj oplatí ním riadiť (plus mínus).
- Buď kreatívny pri varení, aby si využil všetky zbytky a odrezky. Zo zbytkov zeleniny urob rizoto alebo polievku, prípadne rôzne zbytky zapeč s cestovinami a syrom. Kľudne môžeš prihodiť aj zbytky mäsa zo včerajšieho obeda a podobne. Mňaaaam. Ja takto “vyplienim” chladničku aspoň raz za týždeň.
- Objavuj nové recepty a var aj z častí, ktoré ostatní bežne vyhadzujú:
⇒ Vrchné časti hlúbika do polievky či rizota (karfiol, brokolica, kapusta)
⇒ Čerstvé mladé listy z reďkovky či cvikly do šalátu
⇒ Pesto z vňati (mrkva, redkvička, cvikla) alebo smoothie
⇒ Pečené karfiolové listy
⇒ Chipsy zo šupiek - Čo nevládzeš zjesť, odlož si na zajtra, zamraz alebo daruj. Aspoň spoznáš susedov a možno naštartuješ vašu komunitu. Prípadne využi FB skupinu Delené.
- Ak máš v sezóne veľké prebytky v záhrade, tak ich môžeš predať či darovať cez rôzne facebook skupiny s farmárskymi prebytkami. Alebo vylož pred dom bedničku s oznamom pre okoloidúcich/susedov, aby sa ponúkli. A samozrejme nezabudni zavárať, mraziť, sušiť či robiť ovocnú kožu. Takto ušetríš nielen peniaze (v zime nemusíš toľko nakupovať), ale aj životné prostredie (zabrániš plytvaniu jedlom a v zime nemusíš kupovať balené produkty z ďalekých krajín). Ak nemáš dosť pohárov na zaváranie, tak cez facebook ich hravo zoženieš zadarmo.
- A nezabudni všetok bio-odpad kompostovať! Viac sa o tom dozvieš tu: www.zerowasteslovakia.sk/kompostujme/
Z mojich workshopov viem, že najväčšie medzery máme v kreatívnom varení zo zásob a v správnom skladovaní potravín. S tým prvým ti bohužiaľ pomôže len prax, tak neváhaj a skúšaj, kombinuj, mixuj, ochutnávaj… Ale s tým druhým ti viem pomôcť aj ja 🙂
.
Ako správne skladovať potraviny?
.
Dozjedenia, priatelia!
.
.
Dobrý deň, možem sa opýtať ako mrazíte maso v mrazničke? Je mi ľúto jednorázových pigelitových sáčkov určených na mrazenie, ale nemyslím si že sa baktérie po ich použití dajú vymyť a sáčky tak opakovane používať. Vďaka za radu 🙂
Dobrý deň, mrazenie mäsa je problém, presne z tohoto dôvodu. Môžete skúsiť umývateľné krabičky, ale musia naozaj dobre tesniť, aby sa mäso neznehodnotilo. Ak budete mrazit v plastových vreckách, tak skúste aspoň kúpiť kompostovateľné, vyrobené z rastlinných obnoviteľných zdrojov a nie z ropy.