Tipy a triky ako neplytvať potravinami

Tretina všetkých vyrobených potravín končí v koši. Len tak. Akoby sme odchádzali zo supermarketu s tromi taškami plnými jedla a jednu by sme pred domom hodili rovno do kontajnera. Nevyhadzujeme len naše peniaze. V pozadí je obrovské neviditeľné plytvanie zdrojmi. Vyčerpaná pôda, vysychajúca voda, minutá elektrická energia a zbytočne vynaložená tvrdá práca človeka. A nebodaj pesticídy a herbicídy. Navyše takýto potravinový “odpad” vytvára na skládke metán. A toto všetko má za následok zbytočné urýchľovanie globálneho otepľovania 🌎

Ak by potravinový odpad bol krajinou, bol by tretím najväčším emitentom skleníkových plynov, hneď po Číne a USA. Preto je aj jedným z cieľov udržateľného rozvoja OSN znížiť množstvo potravinového odpadu do roku 2030 na polovicu.

A vieš kto plytvá najviac? My! Až 42% potravinového odpadu majú na svedomí domácnosti!

.

Čo s tým môžeš urobiť už dnes?

  • Vždy kupuj len toľko, čo spotrebuješ. Radšej urob viac malých nákupov počas týždňa.
  • Nakupuj sýty a so zoznamom 
  • Nauč sa správne skladovať potraviny, hlavne ovocie a zeleninu. 
  • Udržuj si prehľad o zásobách. Pomôcť môže aj krabica v chladničke na tie potraviny, ktoré treba čo najskôr spotrebovať. Takto ich máš vždy na očiach.
  • Nauč sa rozlišovať dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti (ako cestoviny, strukoviny, ryža) sa dajú ešte dlho dlho v pohode konzumovať. Naproti tomu dátum spotreby býva na čerstvých mliečnych a mäsových produktoch a tu sa naozaj oplatí ním riadiť (plus mínus). 
  • Buď kreatívny pri varení, aby si využil všetky zbytky a odrezky. Zo zbytkov zeleniny urob rizoto alebo polievku, prípadne rôzne zbytky zapeč s cestovinami a syrom. Kľudne môžeš prihodiť aj zbytky mäsa zo včerajšieho obeda a podobne. Mňaaaam. Ja takto “vyplienim” chladničku aspoň raz za týždeň.
  • Objavuj nové recepty a var aj z častí, ktoré ostatní bežne vyhadzujú:
          ⇒ Vrchné časti hlúbika do polievky či rizota (karfiol, brokolica, kapusta)
          ⇒ Čerstvé mladé listy z reďkovky či cvikly do šalátu
          ⇒ Pesto z vňati (mrkva, redkvička, cvikla) alebo smoothie
          ⇒ Pečené karfiolové listy
          ⇒ Chipsy zo šupiek
  • Čo nevládzeš zjesť, odlož si na zajtra, zamraz alebo daruj. Aspoň spoznáš susedov a možno naštartuješ vašu komunitu. Prípadne využi FB skupinu Delené.
  • Ak máš v sezóne veľké prebytky v záhrade, tak ich môžeš predať či darovať cez rôzne facebook skupiny s farmárskymi prebytkami. Alebo vylož pred dom bedničku s oznamom pre okoloidúcich/susedov, aby sa ponúkli. A samozrejme nezabudni zavárať, mraziť, sušiť či robiť ovocnú kožu. Takto ušetríš nielen peniaze (v zime nemusíš toľko nakupovať), ale aj životné prostredie (zabrániš plytvaniu jedlom a v zime nemusíš kupovať balené produkty z ďalekých krajín). Ak nemáš dosť pohárov na zaváranie, tak cez facebook ich hravo zoženieš zadarmo.
  • A nezabudni všetok bio-odpad kompostovať! Viac sa o tom dozvieš tu: www.zerowasteslovakia.sk/kompostujme/

Z mojich workshopov viem, že najväčšie medzery máme v kreatívnom varení zo zásob a v správnom skladovaní potravín. S tým prvým ti bohužiaľ pomôže len prax, tak neváhaj a skúšaj, kombinuj, mixuj, ochutnávaj… Ale s tým druhým ti viem pomôcť aj ja 🙂

.

Ako správne skladovať potraviny?

Bez vňate
Koreňová zelenina, reďkovky, cvikla – hneď po kúpe z nich odstráň vňať, ktorá zbytočne vysáva živiny a vlhkosť z koreňa. Vňať si postav do pohára s vodou a neskôr spotrebuj do šalátu či smoothie. 
.
Trik je vo vlhkosti
Šalát a všetka listová zelenina, bylinky, vňate ale aj karfiol, brokolica, mrkva a špargľa – majú radi vlhkosť, aby ostali čerstvé a chrumkavé. Vňate, listy, špargľu a mrkvu stačí postaviť do pohára s vodou ako kytičku. Veľké hlavy ako šalát, brokolica a karfiol je najlepšie zabaliť do vlhkej kuchynskej utierky, dať na tanier a šup do chladničky. Utierku pravidelne kontroluj a navlhči, keď treba. Neuveríš, ale šalát takto ostane chrumkavý viac ako týždeň. Prípadne si môžeš mrkvu a reďkovku očistiť a ponorené vo vode zatvoriť do zaváracieho pohára. Samozrejme všetko skladuj v chladničke.

.
Tma a sucho
Zemiaky, cibuľa, cesnak – to sú klasické plodiny, ktoré obľubujú tmu a sucho. Ak už nemáš miesto v skrinke, tak postačí aj papierové vrecko s malými dierkami na vetranie. A ideálne je cibuľu a zemiaky skladovať oddelene, inak začnú rýchlo klíčiť. K zemiakom radšej pridaj jedno-dve jablká a ostanú ti dlhšie čerstvé.
.
.
Zabudni na misu s ovocím
Nie všetky typy ovocia a zeleniny sa majú navzájom radi. Niektoré totiž uvoľňujú etylén a iné druhy v ich blízkosti začnú rýchlo hniť. Takže krásna veľká farebná misa s ovocím je úplná blbosť. Vždy skladuj osobitne hlavne jablká, hrušky, slivky, marhule, banány, melóny (iné ako červené), mango a paradajky. Tieto totiž emitujú veľa etylénu.
.
.
.
.
.
.
.
Chlieb bez plastového vrecka
Čerstvý chlebík uvoľňuje veľa vlhkosti, preto nie je múdre zatvoriť ho do nepriedyšného plastového vrecka. Vlhkosť v ňom uviazne a chlieb začne rýchlo plesnivieť. Výskumy (a aj moja skúsenosť) ukazujú, že najlepšie je chlieb zabaliť do bavlnenej utierky a zatvoriť do chlebníka. Vlhkosť tak môže unikať a zároveň chlebík nestvrdne. Ďalšia možnosť je špeciálne ľanové vrecúško alebo vrecko s včelím voskom.
.
.
.
.
.
Bez kyslíka
A samozrejme všetky zbytky varených jedál, načatú či ošúpanú zeleninu a ovocie, treba skladovať bez prístupu vzduchu. Inak ti všetko obschne, zhnedne, zoxiduje, napáchne a podobne. Takže všetko pekne schovaj do dózy alebo zabaľ do voskového obrúska. Fantázii sa medze nekladú. Viac inšpirácie nájdeš aj v staršom článku.

.
Mrazenie v skle
Keď potrebuješ potraviny uskladniť na dlhší čas, tak najlepším riešením je mrazenie (pri väčšine jedál). Vôbec však nemusíš používať jednorazové plastové sáčky.
Mraziť sa dá aj inak:
1. Plastové dózy (hoci aj po zmrzline). Každý ich má doma milión.
2. Hrubé plastové vrecká (ideálne tzv. zip sáčky). Dajú sa veľakrát vymyť a znova použiť.
3. Špeciálne silikónové vrecká
4. Sklenené zavarovačky. Áno, toto je môj obľúbený spôsob. Netreba sa toho vôbec báť. Musíš len nechať cca 2cm voľného priestoru na rozpínanie tekutiny a jedlo vychladiť skôr, než ho dáš do mrazáku. Ešte mi nikdy žiadny pohár nepraskol.

.

Dozjedenia, priatelia!

.

.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *