#3 VEDOMÝ ŽIVOT: JEDZ JEDLO, NIE VÝROBKY

Pred dvoma rokmi som si dala záväzok, že výrazne zmením svoje stravovanie. Bola som vydesená z rôznych potravinových káuz a aj dokumentárnych filmov. Ako nám môžu v potravinách predávať samé chemikálie? Emulgátory, stabilizátory, arómy, farbivá… a nikto netuší, aký majú vplyv na človeka pri dlhodobom užívaní. Alebo to tušíme? Tušíme, že obrovský nárast obezity a cukrovky medzi deťmi s tým asi bude súvisieť? Veľkým “AHA” momentom bol pre mňa rozhovor s chatárom zo Zbojníckej chaty vo Vysokých Tatrách. Sťažoval sa, že ich latríny nestíhajú. Dlhé roky mali dve latríny – kým jednu plnili turisti, druhá odpočívala a rozkladala sa. No posledné roky táto stratégia už nefunguje. Naše  sa totiž nestihnú rozložiť! Hmmm, v čom je asi problém? Žeby tie konzervanty z potravín zakonzervovali aj naše ?

Áno, uznávam, chyba bola na mojej strane. Očakávala som, že úrady niečo také predsa nemôžu dovoliť. Že udržia na uzde chamtivosť korporácií, ktoré neváhajú v mene zisku ničiť zdravie ľudí. Bože, bola som ja ale naivná!

Ale rozhodla som sa to zmeniť. Najprv sa mi to zdalo strašne zložité, ale potom som pochopila, že si to zložitým robím sama  Stačí sa predsa držať úplne jednoduchého pravidla. JESŤ JEDLO A NIE PRIEMYSELNÉ VÝROBKY! Pod jedlom rozumiem všetko, čo vyrástlo na poli a nebolo nijako priemyselne upravené. Sú to potraviny, na ktorých sa neuvádza zloženie. Pretože žiadne nemajú. Fazuľa je jednoducho fazuľa, mak je mak a mrkva je mrkva. Netreba špekulovať ani čítať drobné písmenká a spomínať na chémiu zo základky.

Jasné, takéto stravovanie znamená, že varím viac ako kedysi. No je to pre mňa zábavné a oslobodzujúce. Baví ma vymýšľať, čo sa dá uvariť z potravín, ktoré sa mi zrovna v ten týždeň “podarilo uloviť”. Objavujem nové chute a sama som prekvapená, koľko zdravých a výživných jedál sa dá uvariť do 30 minút! Musím povedať, že je úžasný pocit mať veci pod kontrolou a vedieť, čo doma jeme.

A má to ešte jednu výhodu. Väčšina týchto základných potravín sa dá bez problémov kúpiť bez obalu v bezobalových obchodoch alebo na trhu, takže to výrazne redukuje aj odpad v domácnosti 

A nie, nie som dokonalá. Stáva sa mi, že “zhreším”. Občas si v zhone a strese po ceste kúpim niečo pod zub, čo nespĺňa tieto zásady  A občas si doprajem aj koláčik v kaviarni  Ale to vôbec nevadí! Ušla som obrovský kus cesty a viem sa za to pochváliť. Toto je podľa mňa veľmi dôležité. Sme zvyknutí mať výčitky svedomia a nadávať si, že sme zlyhali. No málokedy nám napadne pochváliť sa za to, čo robíme dobre a čo sme dokázali zmeniť. ĽUDIA, BUĎME SI VIAC VĎAČNÍ! 

.

.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *