#3 VEDOMÝ ŽIVOT: JEDZ JEDLO, NIE VÝROBKY

Pred dvoma rokmi som si dala záväzok, že výrazne zmením svoje stravovanie. Bola som vydesená z rôznych potravinových káuz a aj dokumentárnych filmov. Ako nám môžu v potravinách predávať samé chemikálie? Emulgátory, stabilizátory, arómy, farbivá… a nikto netuší, aký majú vplyv na človeka pri dlhodobom užívaní. Alebo to tušíme? Tušíme, že obrovský nárast obezity a cukrovky medzi deťmi s tým asi bude súvisieť? Veľkým “AHA” momentom bol pre mňa rozhovor s chatárom zo Zbojníckej chaty vo Vysokých Tatrách. Sťažoval sa, že ich latríny nestíhajú. Dlhé roky mali dve latríny – kým jednu plnili turisti, druhá odpočívala a rozkladala sa. No posledné roky táto stratégia už nefunguje. Naše  sa totiž nestihnú rozložiť! Hmmm, v čom je asi problém? Žeby tie konzervanty z potravín zakonzervovali aj naše ?

Áno, uznávam, chyba bola na mojej strane. Očakávala som, že úrady niečo také predsa nemôžu dovoliť. Že udržia na uzde chamtivosť korporácií, ktoré neváhajú v mene zisku ničiť zdravie ľudí. Bože, bola som ja ale naivná!

Ale rozhodla som sa to zmeniť. Najprv sa mi to zdalo strašne zložité, ale potom som pochopila, že si to zložitým robím sama  Stačí sa predsa držať úplne jednoduchého pravidla. JESŤ JEDLO A NIE PRIEMYSELNÉ VÝROBKY! Pod jedlom rozumiem všetko, čo vyrástlo na poli a nebolo nijako priemyselne upravené. Sú to potraviny, na ktorých sa neuvádza zloženie. Pretože žiadne nemajú. Fazuľa je jednoducho fazuľa, mak je mak a mrkva je mrkva. Netreba špekulovať ani čítať drobné písmenká a spomínať na chémiu zo základky.

Jasné, takéto stravovanie znamená, že varím viac ako kedysi. No je to pre mňa zábavné a oslobodzujúce. Baví ma vymýšľať, čo sa dá uvariť z potravín, ktoré sa mi zrovna v ten týždeň “podarilo uloviť”. Objavujem nové chute a sama som prekvapená, koľko zdravých a výživných jedál sa dá uvariť do 30 minút! Musím povedať, že je úžasný pocit mať veci pod kontrolou a vedieť, čo doma jeme.

A má to ešte jednu výhodu. Väčšina týchto základných potravín sa dá bez problémov kúpiť bez obalu v bezobalových obchodoch alebo na trhu, takže to výrazne redukuje aj odpad v domácnosti 

A nie, nie som dokonalá. Stáva sa mi, že “zhreším”. Občas si v zhone a strese po ceste kúpim niečo pod zub, čo nespĺňa tieto zásady  A občas si doprajem aj koláčik v kaviarni  Ale to vôbec nevadí! Ušla som obrovský kus cesty a viem sa za to pochváliť. Toto je podľa mňa veľmi dôležité. Sme zvyknutí mať výčitky svedomia a nadávať si, že sme zlyhali. No málokedy nám napadne pochváliť sa za to, čo robíme dobre a čo sme dokázali zmeniť. ĽUDIA, BUĎME SI VIAC VĎAČNÍ! 

.

A keďže ste mi mnohí písali, tak na tomto linku nájdete zopár rýchlych a výživných receptov na skutočné jedlo 🙂

Recepty na inšpiráciu

.


2 thoughts on “#3 VEDOMÝ ŽIVOT: JEDZ JEDLO, NIE VÝROBKY

  1. ahoj, máš skvelý blog.. práve som ho prelúskala kompletne celý a naraz 😀 a už zajtra idem s deťmi skúšať plastelínu a lepidlo a určite vyrobím zo starých záclon a oblečenia tašky a pytlíky. Pred dvoma dňami som triedila skrine a mám riadnu kopu vecí, ktoré vďaka tvojmu blogu už len tak nevyhodím.. Normálne to bol asi vnuknutie :DDD
    A preto som ťa chcela poprosiť, či by si tu nemohla pridať aj nejaké tvoje osvedčené recepty na také 30 minútovky. Bolo by to skvelé zmeniť aj varenie. Len občas neviem ako na to.
    Ďakujem
    ahoj a pekný večer želám
    Monika

    1. Ahoj Monika, ďakujem za milé slová, úplne z Teba srší nadšenie! Paráda! Spíšem pár receptov na inšpiráciu a pošlem Ti ich, nech sa máš z čoho odpichnúť 🙂 Zatiaľ maj kreatívne chvílky s vytriedenými vecami – nezabúdaj, že odpad začína tam, kde končí naša fantázia 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *